Strahovi kod djece predškolskog uzrasta

 

halloween_atchoum_spectacle_enfants

Neki od strahova…

Postoji više tipičnih strahova kroz koje, manje više, prođu svi ljudi u toku djetinjstva. Neki od njih su: strah od pada, od jakih zvukova, od nepoznatih lica, od odvajanja, od kupanja, od vode u očima, od životinja, od vukova, od duhova, vještica i drugih stvorenja… Strahovi nastaju i nestaju. Oni odražavaju faze sazrijevanja dječije psihe. Normalni u nekom razvojnom periodu, postaju problematični samo ukoliko uzmu maha i smetaju djetetu u svakodnevnom životu, i/ili ukoliko potraju.
Dijete koje se boji

Kada tješite dijete onda kada se boji, pomažete mu da se osjeća sigurno. Taj osjećaj ohrabruje dijete da prevlada i prevaziđe strah. Svako dijete od nečeg strijepi u nekom periodu razvoja. Međutim, neka djeca se više boje i to je dio njihovog temperamenta. Kognitivni razvoj djece između 3 i 6 godina karakteriše magijsko mišljenje, period kada raste dječiji kapacitet za zamišljanje i prisjećanje užasnih situacija.

Kako im uliti sigurnost?

Evo nekoliko stvari koje morate uzeti u obzir kada tješite svoje dijete:
• Imajte uvijek na umu da je dječiji strah za njega itekako stvaran, iako vi možda ne znate šta ga plaši ili smatrate da to nije razlog za strah. Trebali biste dijete shvatiti vrlo ozbiljno. Nikada ne shvatajte stvari olako, misleći da ćete ga privoliti da prevlada svoj strah. Kada djetetu kažete: “Nemoj biti smiješan, pa to je samo klovn!” činite kontraefekat.
• Važno je da sjednete sa djetetom i porazgovarate o njegovim strahovima. Riječi mogu ublažiti uticaj negativnih emocija i pomoći maloj djeci da ih prevaziđu.
• Nikada ne treba tjerati dijete da prevaziđe nešto čega se boji. Kada osjetite da je vaše dijete spremno da prevaziđe neki strah ohrabrite ga nježno da postepeno pravaziđe ono što ga muči.
• Ukoliko pokažete zabrinutost kada se vaše dijete prepadne vrlo vjerovatno ćete nenamjerno produbiti njegov strah, ostavljajući utisak da zaista ima razloga za strah. Ponekad je dovoljno samo utješiti dijete smireno i polako, riječima koje može razumijeti.
• Pripremite dijete na ono što bi ga moglo uplašiti. Ukoliko na primjer trebate otići kod prijatelja koji imaju psa, pričajte djetetu o životinji prije nego što stignete na odredište.
• Često podsjetite svoje dijete na sve one stvari kojih se više ne boji. To će mu pomoći da se osjeća sigurnije u sebe i da uvidi da je u stanju da prevaziđe strepnje.

Naučiti dijete da prevaziđe svoje strahove je važna etapa u razvoju. To umnogome utiče na dječiji osjećaj sigurnosti i povjerenja u sebe. Vaša uloga u ovom razvojnom procesu je presudna. Pomozite vašem djetetu nježno i postepeno da se izbori sa svojim strepnjama. Budite strpljivi!

Znajte da vaša djeca na ovom uzrastu sa oduševljenjem gledaju slike, crtiće, filmove, itd. koji su im strašni i kojih se plaše, ali vi ste tu da napravite odgovarajući odabir sadržaja. Nisu svi crtići i svi dječiji filmovi dobri za vaše dijete! Budite odgovorni prema svojoj djeci i vi odlučite kada, šta i koliko dugo će gledati na tv-u!

Jasna Dragišić, psiholog

Inicijativa za rast i razvoj – IZRAZ

Majke Knežopoljke 11, Banjaluka

izrazbl@gmail.com

+387 65 026 344

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s