Laži kod djece predškolskog uzrasta

Zašto djeca predškolskog uzrasta lažu?

laz
Roditelji često brinu kada njihova mlađa djeca (3 do 5 godina) govore neistine, jer strijepe, na ovaj ili onaj način, da je takav vid ponašanja odraz njihovog karaktera. Ne brinite! Djeca predškolskog uzrasta su dobro poznata po “izvrtanju istine”. Nisu ni buntovni, ni bezobrazni, jednostavno to čini sastavni dio njihovog razvoja.
Prestaće da lažu kada nauče razliku između imaginarnog i stvarnog, te kada počnu da usvajaju smisao za dobro i loše.
Kao roditelji, važno je da na te laži gledate kao razvojnu fazu i da ih iskoristite za učenje, umjesto da gledate na njih kao na probleme. Govorenje istine je nešto što se postepeno uči, tokom godina, to nije nešto što naši mališani znaju čim se rode.

 

Kako naučiti vaše dijete da govori istinu

Evo nekoliko savjeta koje možete da iskoristite kako biste ohrabrili vaše dijete da govori istinu.
• Pomozite mu da nauči razliku između izmišljenog i svarnog svaki put kada je to moguće. Recite npr.: “Vidim da izmišljaš lijepe priče. Trebali bismo ih zapisati i napraviti neku knjigu. “
• Pokažite djetetu da razumijete da su neke laži ustvari želje. Ukoliko tvrdi da nije razbio prozor, a vi znate da to nije tačno, polako ga utješite. “Znam da želiš da to nije istina i siguran sam da to nisi učinio namjerno, ali si TI razbio prozor.

laz2

• Tražite rješenje umjesto okrivljivanja. Pitajte ga npr. : “Sada kada je prozor razbijen, šta ćemo uraditi?“
• Objasnite djetetu zašto je važno da govori istinu: “Kada neko govori istinu to nam pomaže da mu vjerujemo.” Pitajte dijete kako bi ono reagovalo kada bi ga neko lagao. Dijete mnogo lakše usvaja porodične vrijednosti kada ih poznaje i kada razumije razlog zbog kojeg su tu.
• Ističite kao vrijednost govorenje istine. Kada znate da je vaše dijete bilo iskreno, a posebno u situacijama kada znate da mu je bilo teško zbog toga, ponovite mu koliko vam znači njegova iskrenost i koliko to cijenite. Djeca ovog uzrasta po svaku cijenu žele da ugode svojim roditeljima i vrlo često lažu kako ne bi ljutila roditelje. Ukoliko vaše dijete zna da je istina za vas bitnija od polomljene vaze, istina će prevagnuti.
• Na kraju, nastojte da date dobar primjer. Kada šapućete “Reci da nisam tu!” u trenutku kada zvoni telefon, upravo ste objasnili djetetu kako nije dobro lagati, vrlo vjerovatno ćete unijete konfuziju u njegovu glavicu.

 

Istina se uči…

laz 3
Uvijek imajte na umu da dijete ne može naučiti preko noći da govori istinu, za to je neophodno vrijeme i roditeljski napori. Budite strpljivi. Reagujte na dječije laže i iskoristite svaku situaciju kao priliku da naučite dijete da govori istinu na miran i konstruktivan način.

 

Jasna Dragišić, psiholog

Inicijativa za rast i razvoj – IZRAZ

Majke Knežopoljke 11, Banjaluka

izrazbl@gmail.com

+387 65 026 344

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s