Čekajući rode

Psihološki aspekti nepolodnosti

vjestacka 1

Neplodnost, medicinski potpomognuta oplodnja i psihološki faktori koji su u vezi sa njima su teme o kojima se dosta govori i piše u posljednje vrijeme. Nažalost, često se od osoba koje su suočene sa problemom neplodnosti mogu čuti iskustva o nedostatku podrške, zanemarivanju njihovih osjećanja, stresa koji osjećaju suočavajući se s tim životnim izazovom.

U stručnim krugovima, neplodnost se definiše kao nemogućnost da se, prirodnim putem, začne, održi trudnoća i rodi zdravo dijete. Prema podacima Svjetske zdravstene organizacije ovo je problem koji pogađa 10-15% populacije u reproduktivnim godinama, te je karakterističan za sve dijelove svijeta, gotovo sve kulture i slojeve društva. Interesovanje za medicinski potpomognutu oplodnju je sve veće, kao i broj djece začete i rođene pomoću in vitro oplodnje, pogotovo u zapadnom svijetu. Sve ovo je uticalo i na povećan interes za psihološke aspekte ovog problema i načine uticaja na njih.

Kada govorimo o psihološkim aspektima neplodnosti mi u stvari govorimo o tome kako naši psihološki procesi (mišljenje, osjećanja, motivacija…) utiču na nastanak nepolodnosti i uspješnost procedura potpomognute oplodnje i kako, sa druge strane, neplodnost i borba protiv nje utiču na naše emocionalne reakcije i kvalitet našeg života. Najjednostavnije rečeno – naša reakcija na stres i doživljavanje emocija kao što su depresivnost i anksioznost utiču na hormone koji su važni za nastanak i održavanje zdrave trudnoće. Sa druge strane, osobe koje se suočavaju sa neplodnošću povremeno osjećaju izražene psihološke simptome depresivnosti i anksioznosti, te nezdrave i neadekvatne reakcije na stres. Kako će osoba reagovati prilikom suočavanja sa neplodnošću zavisi od toga koliko je za nju roditeljstvo važno, zatim kakve su rodne uloge u društvu u kome živi, koliko je jak socijalni pritisak da se postane roditelj i na koji način neplodnost utiče na seksualni život para.

Kada se osoba suoči sa problemima sa začećem ona može da osjeća šok, izraženu tugu, depresivnost, bijes, anksioznost, frustraciju, da gubi samopouzdanje, te da misli kako gubi kontrolu nad svojim životom. Reakcije su nešto intenzivnije kod žena nego kod muškaraca, a one se odražavaju i na odnose među partnerima, njihovo zadovoljstvo brakom ili vezom, te i na samu stabilnost odnosa. Važno je pomenuti da i sam proces medicinski potpomognute oplodnje utiče na psihološku dobrobit para i pojedinaca (neizvjesnost, neuspjeli pokušaji, nuspojave lijekova, veliki broj medicinskih procedura, finansijski problemi itd.)

Na koji način možemo da utičemo na naše reakcije na problem neplodnosti? Tako što ćemo prepoznati kada su naše reakcije nezdrave i intenzivne, prepoznati da one nezdravo utiču na našu dugoročnu dobrobit, pa i na sam proces potpomognute oplodnje i odnos sa našim partnerom. Obratiti pažnju na koji način mi mislimo o problemu neplodnosti, da li ga doživljavamo kao nešto što nama nije smjelo da se desi, nešto tragično, što ne možemo da prevaziđemo, jer to su razmišljanja kojima sebe uvodimo u nezdrave emocionalne reakcije. Korisno je potražiti stručne članke na internetu i knjige koje mogu pomoći u prevazilaženju problema. Od izuzetnog je značaja da obezbjedimo sebi podršku u vidu porodice i prijatelja, medicinskog osoblja, te da se obratimo za stručnu pomoć kada osjetimo da nam je potrebna. Ta pomoć može da bude u vidu savjetovanja, psihoterapije (inidividualne i bračne), grupa podrške. Savjetovanje i psihoterapiju možete da potražite bilo kao pojedinac, da biste dobili pomoć u prevazilaženju vaših ličnih reakcija, bilo kao par kome je potrebna podrška da unaprijedi svoj odnos. Psihoterapija, savjetovanje, podrška bliskih ljudi, samopomoć će vam pomoći da osnažite sebe i da se na adekvatniji način nosite sa izazovom neplodnosti.

Zoja Lakić, psiholog i psihoterapeut

Inicijativa za rast i razvoj, izrazbl@gmail.com, +387 65 026 344

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s