Djeca i TV

DJECA I TV

Kako naći pravu mjeru?

tele

Kako na djecu utiče previše gledanja TV-a?

Činjenica je da se ispred TV ekrana i najrazigranija djeca “utišaju” i “zalijepe” za prizor koji im je pred očima. Vikendom ujutro ili tokom kišnog dana roditelji rado prihvataju ovakav razvoj događaja.
Bez pretjerivanja nekih ranijih generacija koje su satanizovale sliku, treba reći da ti trenuci mira imaju svoju cijenu: prevelika stimulacija slikom i bukom uzrokuje povećanu razdražljivost, agresivnost i nestabilnost; kao i osjećaj umora. Djeca treba da se kreću i “troše” fizički kako bi razvila sve svoje potencijale.
Danas je poznato da slika ne zaustavlja misaoni proces, ali čini dijete pasivnim i spriječava ga da preuzme inicijativu što je neophodno za nesmetan psihički razvoj.
Istraživači u Americi i Australiji su dokazali da dijete poslije izvjesnog vremena gledanja TV-a ulazi u fazu koja prethodi spavanje, te je osjetljivije na slikovne sadržaje i upada u tzv. hipnotisano stanje.
Pored toga, novija istraživanja ukazuju na povezanost gledanja televizije s problemima pažnje u djetinjstvu i adolescenciji (Landhuis i sar., 2007.). Kada je dijete samo u svojoj sobi i igra se sa npr. kockama ono se bolje nosi sa samoćom, nego ono koje upali tv čim nema šta da radi.

tele4

Kako dozirati TV?

• Ukoliko je vaše dijete malo (između 2 ili 3 godine), izbjegavajte da ga ostavljate više od 20 minuta pred ekranom. Pored toga dijete mlađe od 3 godine ne može da prati sadržaj koji traje 1h ili 1h30. Dijete na tom uzrastu ne može da poveže sadržaje. Dijete može da „proživi“ neku tešku scenu u crtiću (kao npr. trenutak kada junak pada u vodu)  a da nije u stanju da je poveže sa daljim tokom priče. Na taj način se stvara konfuzija u dječijoj glavi što dalje uzrokuje strahove, itd.
• Između 3-4 godine možete dozvoliti djetetu da povremeno pogleda neki dugometražni crtić, ali uvijek u vašem prisustvu kako biste mogli da odmah rastumačite moguće nesporazume i razjasnite nejasnoće.
• Bez obzira na uzrast vašeg djeteta nužno da ja kontrolišete ono što ono gleda. Budite uz njega kako biste bili u toku šta gleda i mogli kasnije razgovarati o tome.

Šta izbjegavati?

tele 4

1. Nemojte paliti TV čim uđete u kuću!
2. Ne dozvoljavajte drugim osobama da “smještaju” vaše dijete pred tv ekran!
3. Nemojte da priključujete TV u više prostorija u stanu.
4. Ne dozvolite djetetu da samo, bez vaše saglasnosti, bira sadržaje koje će gledati.
5. Ne ostavljajte djecu predugo same ispred ekrana.

 

Jasna Dragišić, psiholog

Majke Knežopoljke 11, 78 000 Banjaluka

izrazbl@gmail.com

+ 387 65 026 344

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s